Monday, August 31, 2009

menghargai...


dikala senang, kita langsung tidak pandai menghargai.
memang itulah yang telah aku pelajari selama beberapa hari di sini...

dulu kat malaysia ade family, xnak spend masa btol2 dengan diorg
dulu kat malaysia ade kemudahan, tapi kita nk lebih lg
dulu kat malaysia berpuasa di asrama, makanan kita still disediakan.
dulu kat malaysia berpuasa di intec, makanan kita still bley beli dgn mudah
dulu kat malaysia berpuasa kat rumah, mkan kurma itu hanya untuk mengikut sunnah
dulu kat malaysia berbuka dekat rumah, juadah penuh satu meja
dulu kat malaysia berbuka dekat rumah, makan sehingga kenyang sampai susah nak bangun

apabila berada di sini,di negeri org lain, baru aku mengerti erti bersyukur dan menghargai
menghargai ape yg kita ada di Malaysia

kalau dulu kita ade orang untuk amik berat pasal kita,
di sini aku seorang diri

kalau dulu kita dapat banyak kemudahan dengan mudah,
di sini kita kena try jadikan benda susah kepada mudah

kalau dulu buka puasa, kurma x diendahkan....
di sini kurma la buat alas perut dikala xde makanan...

kalau dulu waktu berbuka semua aktiviti dihentikan,
di sini maghrib pon atas padang bwat floor meeting...

kalau dulu makanan penuh satu meja,
di sini maggi jadi sedap untuk berbuka...

aku tidak menafikan bahawa aku kurang bersyukur sebelum ini
tetapi sekarang, aku tahu bahawa apa yang kita ada di sekeliling kita adalah yg terbaik yang ditakdirkan Allah untuk kita....

hargailah ape yg kita ade di tanah air kita...
janganlah ia hilang begitu sahaja....
dan akhir sekali, jagalah kemerdekaan negara kita...
kerana jika dijajah, yang "di sini" itu akan dialami semua....
MERDEKA!!
MERDEKA!!
MERDEKA!!


salam merdeka....

p/s: bukanlah susah sgt nk hidup kat sini...tpi beberapa hari yang berlalu memg menyedarkan tentang erti menghargai......

2 comments:

onetwenty said...

sungguh menyentuh hati.

tapi aku tgelak bila tengok muka nadiah.

FaRHaN SyAHiR said...

awat trgelak plak/??